Prejsť na obsah
Jedálničky

Prvým krokom k vysnívanej postave je úprava jedálnička

Každoročne o tomto čase môžeme pozorovať, že fitness centrá pukajú vo švíkoch. Množstvo výčitkárov dychtivo okupuje bežiace pásy a ostatné kardio stroje, lebo nadbytočné kilá sa dajú najlepšie zhodiť iba prvé tri mesiace v roku. Samozrejme, väčšina z nich svoju snahu podporí aj nejakou tou nezmyselnou diétou. Alebo v horšom prípade rovno hladovkou. Lebo vízia peknej postavy a ich očakávania sú tak veľké a nereálne, ako množstvo tipov a bleskových diét na internetových fórach a v dámskych magazínoch.

Tu si treba uvedomiť, že najskôr by sme si mali vytýčiť cieľ, ktorý chceme dosiahnuť. Samozrejme, mal by byť reálny. A odporúčam stanoviť si radšej viac menších cieľov, aby nás prípadné nedosiahnutie veľkej méty zbytočne neodradilo. Taktiež je potrebné mať aj určitú taktiku a plán. Čiže presne vedieť čo a ako idem robiť a nie mať zo seba pokusného králika a testovať každú „múdru“ radu.

Úprava jedálnička

Ako upraviť jedálniček?

Súhlasím, že cesta k vysnívanej postave a zdravému životnému štýlu vedie cez úpravu jedálnička. Samozrejme, že strava a cvičenie idú ruka v ruke, ale často len malé úpravy v stravovaní (dokonca aj bez cvičenia) dokážu výrazne zmeniť postavu, zlepšiť výkon a kondičku. Stravovanie býva často problémom aj mnohých cvičencov, ktorí pravidelne makajú a výsledky na postave a váhe stále nevidia. Naozaj niekedy stačia len malé úpravy a metabolizmus sa krásne rozbehne. Ja sa pri úprave stravy riadim týmito bodmi, ktoré sú podľa mňa základom dobrého jedálnička: pravidelnosť (odporúčam jesť 5-6 krát denne), časové rozstupy medzi jedlami (každé 2,5-3 hodiny), veľkosť porcií, správne zdroje potravín a správna úprava pokrmov, teda vedieť odpovedať na otázky čo, kedy, ako a koľko idem jesť. K úprave stravy neodmysliteľne patrí aj zamerať sa na pitný režim a denne prijať 2-5l/ tekutín.

Správne postupy, odporúčania alebo ideálne jedálničky proste neexistujú a určite ich nenájdete ani na internete ani v žiadnom časopise. Každé telo je iné a potrebuje iné zloženie potravy a kalorický príjem. Preto je nevyhnutné, aby bol stravovací plán urobený presne pre vás, váš metabolizmus a požiadavky tela. Veľkým rizikom sú všetky nezmyselné diéty (ktoré ak by som začala menovať, tak by som snáď ani neskončila), ktoré sľubujú rýchly úbytok hmotnosti. Alebo sú zamerané iba na jednu potravinu. Takéto stravovanie vôbec nie je rozumné, zo zdravotného hľadiska a výživového spektra úplne nevyhovujúce. To isté platí aj o neodborne prevedených detoxikáciách, hladovkách a šťavových kúrach. Aj keď prvé dni môžete zaznamenať úbytky váhy, ide len o vodu a vplyv zníženia množstva stravy, čo sa rýchlo ustáli, zabrzdí a výsledkom bude akurát tak jojo efekt a spomalený metabolizmus.

Ako upraviť jedálniček

Poraďte sa s odborníkom

Dobré je, ak vám ohľadom stravy radí a jedálniček zostavuje osoba, ktorá sa vyzná v danej problematike. A taktiež pozná vás, vaše ciele a vaše telo. Preto odporúčam zveriť sa do rúk odborníka, ktorému budete dôverovať a poslúchať jeho odporúčania. Hlavne je potrebné držať sa jedného plánu. A nie čerpať informácie z viacerých zdrojov, lebo v snahe pomôcť a splniť si svoj cieľ sa v konečnom dôsledku môžete poškodiť a posunúť sa naspäť.

O stanovení reálneho cieľa sme už hovorili, no okrem reálneho cieľa treba mať aj reálne očakávania. Treba si uvedomiť, že chudnutie je dlhodobým procesom. Nemôžeme chcieť, aby tukové bunky, ktoré sme si roky pestovali a poctivo sa o ne starali, zmizli zo dňa na deň. Taktiež neodporúčam meniť stravovanie šokom zo dňa na deň. Ale postupne vyhadzovať zaužívané nezdravé pokrmy a návyky a takto nabehnúť na zdravú životosprávu. V stravovaní treba byť trpezlivý a taktiež striktný, lebo držať diétu iba príležitostne a sem-tam si niečo „iba“ zobnúť je ako keby sme diétu ani nedržali. No a na záver by som chcela upozorniť, že hypnotizovať ručičku váhy tri krát denne, tiež nemá hlbší zmysel. 

Váha je len číselný ukazovateľ, ktorý môže mať v priebehu dňa rozptyl aj pár kíl. Taktiež váha nie vždy korešponduje so zmenami na postave a dokonca vplyvom nárastu a skvalitnenia svalovej hmoty, môže váha narásť a pritom vaša postava bude vyzerať neporovnateľne lepšie.

Dominika Multáňová