Probiotiká

Pridané: 18.2.2013 14:24:00 Počet zobrazení: 1984

Čo sú probiotiká? Potrebujeme ich?

Probiotiká – živé mikroorganizmy, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok pre naše zdravie. Medzi najznámejšie patria laktobacily a bifidobaktérie.

Prebiotiká – rozpustné či nerozpustné nestráviteľné zložky potravy, ktoré probiotiká vyživujú a umožňujú im v čreve rozmnožiť sa, rastové faktory probiotík, napr. inulín, fruktooligosacha­ridy, galaktooligosacha­ridy. Z potravín obsahujú prebiotiká všetky, ktoré majú veľa vlákniny a vitamínu B: pór, cícer, kukurica, ľanové semená, banány, obilniny (celozrnné výrobky), figy, sušené slivky, hrozienka…

Symbiotiká – kombinácia probiotík s prebiotikami, najčastejšie sa s nimi stretneme vo funkčných potravinách a vo výživových doplnkoch.

Prirodzeným probiotickým zdrojom je nepasterizovaná bryndza z ovčieho mlieka a akákoľvek kvasená potrava vrátane kyslých mliečnych výrobkov či skvasenej zeleniny. Odhadom v ľudskom tele žije asi 1-1,5 kg baktérií. Niektoré sú v čreve trvalo a iné len prechádzajú so stravou.
Delíme ich:

  • patogénne – škodlivé
  • probiotické – tie čo prospievajú (z gréčtiny „pro bios – pre život“).

Oboje by sa mali nachádzať biotech probioticsv ľudskom tele v rovnováhe. Ak sa však táto rovnováha vychýli nežiaducim smerom, hovoríme o „narušení prirodzenej črevnej mikroflóry“, resp. dysbakterióze.
To sa najčastejšie prejavuje rôznymi poruchami trávenia, ale dnes vieme, že nesprávne zloženie mikroflóry vedie aj k imunologickým problémom, od ktorých sa odvíja množstvo alergických ochorení, v krajnom prípade až rakovina.

Črevný trakt je totiž najdôležitejším imunitným orgánom v našom tele s vnútornou plochou veľkosti dvoch tenisových kurtov. Predovšetkým v tenkom čreve, kde dochádza k najväčšiemu vstrebávaniu živín z potravy, sa tvorí naša imunita.

Pod pojmom probiotiká si väčšina ľudí predstaví mliečne výrobky a jogurty, v skutočnosti je spektrum oveľa širšie. Patria sem všetky baktérie, ktoré priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru človeka.biotech probiotics
Poznáme veľa probiotík , ale za najviac prospešné sa považujú baktérie mliečneho kvasenia ako laktobacily, bifidobaktérie, niektoré druhy streptokokov a enterokokov so schopnosťou skvasovať mliečny cukor, známu laktózu, a iné cukry a produkovať vitamíny skupiny B, K a ďalšie.
Vytvárajú v čreve prostredie, ktoré bráni rozmnožovaniu rôznych menej prospešných, napr. hnilobných baktérií schopných tvoriť karcinogénne látky.
V črevách a v celom organizme máme okolo 1500 druhov baktérií. Vedci preskúmali asi dvesto.
V potravinárstve a farmácii sa najčastejšie používa približne pätnásť probiotických baktérií.
Výrobcovia ich podľa účinkov zameriavajú na liečbu cestovateľských hnačiek, ako doplnok pri liečbe antibiotikami atď.
Zloženie črevnej mikroflóry je individuálne, ale mení sa aj s vekom.
Probiotiká sa od bežnej črevnej flóry odlišujú tým, že sa v organizme nerozmnožujú a neusadzujú sa tam natrvalo. Ak s ich prísunom prestaneme, rýchlo miznú.
Je teda dôležité vyberať si také produkty, ktoré obsahujú dostatočné množstvo probiotík. Najznámejšie sú kyslé mliečne výrobky a rôzne doplnky výživy. Probiotiká obsahujú aj sušené mliečne formuly určené dojčatám, ktorých výrobcovia sa snažia čo najväčšmi napodobniť zloženie materského mlieka. Aj tak je črevná flóra novorodencov z 90% zložená z laktobacilov a bifidobaktérií a u umelo živených detí sa rozvíja omnoho pestrejšia flóra, väčšmi podobná mikroflóre dospelých, čo zvyšuje riziko vzniku alergických ochorení.

Zhrnutie:

  • podporujú zdravú črevnú mikroflóru potlačením rastu patogénnych baktérií a obmedzením produkcie toxických látok a karcinogénov
  • obnovujú poškodenú črevnú mikroflóru po liečbe antibiotikami a chemoterapeutikamibiotech probiotics
  • podporujú peristaltiku čriev, zlepšujú tak stráviteľnosť potravy, vstrebávanie živín, vylučovanie škodlivých látok
  • znižujú plynatosť, nadúvanie, hnačky, zápchu
  • slúžia ako doplnok liečby pri vaginálnych mykózach a kandidózach
  • sú pomocou pri problematickej pleti a znižujú riziko zápalových procesov
  • podporujú imunitný systém, čím dochádza ku zvýšeniu odolnosti proti infekciám
  • pomáhajú pri tvorbe vitamínov (skupiny B, vitamín K)
  • znižujú vstrebávanie cholesterolu črevami
  • možná prevencia alergických ochorení, rakoviny hrubého čreva a cirhózy pečene
  • zlepšujú výsledky liečby atopického ekzému, hnačky, alergií, vredovej choroby žalúdka
  • účinný doplnok stravy pri detoxikácii organizmu, diétnych, očistných kúrach
     

Košík

Celkom: 0 €
Množstvo: 0 Nákupný košík
turn-arrow  UPOZORNENIE
V prípade, že na výrobku nie
je priamo nalepená etiketa
v slovenskom jazyku, slovenskú etiketu nájdete po odlepení pôvodnej etikety v mieste označenom symbolom. 

TOP 10