Prejsť na obsah
Životný štýl

Diéta mimo domu

Každému je už určite jasné, čo má doma variť, čo si bude môcť so sebou zobrať do školy alebo do práce. Ale čo máme robiť, keď nemáme možnosť si doma pekne pripraviť jedlo do misiek, alebo sme na takom mieste, kde nemôžeme naše vopred pripravené jedlo zjesť z umelohmotnej misky? Tu je pár praktických tipov!

Pre zjednodušenie si preberieme jednotlivé „problematické“ miesta z pohľadu človeka, držiaceho diétu. Posnažíme sa pomôcť aj tým, ktorí diétu nedržia, chceli by sa ale stravovať čo najkvalitnejšie.

Strava v reštaurácii

1. Reštaurácia

Je pravdou, že počas diéty nie je najšťastnejšou voľbou návšteva reštaurácie, ak ale môžeš, choď tam radšej cez obed. Vtedy je človek voľnejší než večer. Som si ale istý, že aj tu sa dá nájsť jedlo vhodné pre nás. Prvé čo nám padne na um, je Ceasar-šalát. Ešte lepšou voľbou je, ak si ho vypýtaš bez nálevu (cukrovo-majonézový…) a hrianok (biela múka…). Môžeš si ale objednať kura na prírodný spôsob, alebo rybu (pravdaže bude obsahovať viac oleja než by to bolo doma), dusenú zeleninu (kukurici sa radšej vyhýbajme), šalát z čerstvej zeleniny, alebo grécky zeleninový šalát. Stráňme sa kyslej zeleniny s octovou zálievkou, pretože k ich príprave sa zvykne používať cukor. Ak reštauráciu navštíviš cez obed, môžeš si vypýtať aj malú dávku dusenej ryže.

V prípade, ak diétu nedržíš, môžeš si vyberať o stupeň voľnejšie. Môžeš si vybrať aj kurací alebo hovädzí perkelt. Snažme sa však strániť vyprážaným jedlám (tuky + sacharidy…), sladkým ovocným šťavám, jedlám s vysokým obsahom smotany, cestovinám (aj tak nebudú celozrnné), haluškám, zemiakovým prílohám. Trochu varených zemiakov môžeme.

2. Pub, krčma

Zábavu si nemusíme odopierať ani počas diét, keď nás volajú kamaráti. Len pokojne choď. Na takýchto miestach je málo zdravých jedál a preto bude najlepšie, ak sa pred stretnutím naješ doma. Ak veľmi vyhladneš, pár zŕn olejových rastlín sa do toho ešte poprípade vmestí. Čo by som ale v každom prípade spomenul, je alkohol. Určite každý dobre vie, aký je nezdravý, ale aj to, ako dokáže uškodiť počas diéty? Stačí jeden príklad: v jednom pohári piva sa nachádza 25 gramov sacharidov, 1 dl Jäger-i 37 g sacharidov (z toho cukor: 37 g). A to sme ešte ani nespomenuli katabolické (odbúravajúce) účinky alkoholu.

3. Firemná akcia

Tak ako pri návšteve reštaurácie, to isté sa vzťahuje zhruba aj na tento večer, ak je formou švédskych stolov. Ak ale dostaneme vopred objednané jedlo, potom je vhodné sa ohlásiť včas (alebo vtedy). Ja som zvykol, pre zbytočné vypytovanie povedať, že som citlivý na glutén. Takto voľajaké diétne jedlo určite dostaneš a nik do teba nebude vŕtať.

4. “Fast food“

Môže sa stať, že budeš nútený jesť v reštaurácii s rýchlym občerstvením.

Vo väčšine reštaurácií s rýchlym občerstvením ponúkajú Ceasarový šalát. Dobré je aj to, že nálev podávajú zvlášť. Ten daj hosťom pri vedľajšom stole a hriankové kocky povyberaj. Dobrou voľbou môže byť aj gyros. Ak by si jedlo konzumoval cez deň, potom si vypýtaj gyrosovú misu (hoc aj malú porciu), bez nálevu, s ryžou (turecká ryža je veľmi chutná). Večer som si ho zvykol pýtať bez nálevu v pite. Sadnem si, rozbalím pitu a vyjem z nej „plnku“. Tí, čo nedržia diétu, môžu zjesť aj pitu.

5. Ulica

Si v zhone a niečo by si zjedol? Je to trošku ťažšie, ale dá sa to vyriešiť.

Mali by sme sa vyhnúť sacharidom, však? Poprípade ti aj v tomto prípade môžu pomôcť semená olejnín, konzumuj ich ale s mierou! Ak to berieš ale ešte vážnejšie, potom si kúp syr cottage, alebo nízkotučný tvaroh a zjedz ho umelohmotnou lyžičkou. Ako to vyzerá? Vyzerá to presne tak, ako keby si jedol zmrzlinu z umelohmotného pohára. A na tom sa nik čudovať nebude, však?

Ak nemusíš veľmi dôsledne sledovať príjem sacharidov, potom je tu možnosť kúpy ryžových chlebíčkov, ktoré sa môžu ľahko zjesť aj počas chôdze. Konzervu tuniaka so zeleninou si dokážeš zohnať tiež, a ak ti nevadí zápach od rýb, potom môžeš voliť aj túto možnosť.

6. Výlet, kúpalisko

Mojou prvou otázkou by bolo, prečo by si si so sebou nemohol zobrať svoj obed v dóze? Na 10 minút sa už len viete zastaviť, aby ste si sadli na pník a najedli sa. Vo veľkých horúčavách si ale dobre musíš premyslieť, čo si so sebou zobrať. Čerstvý šalát, dusená zelenina, ryžové chlebíčky sú celkom trvácne. K nim si môžeš pripraviť vyprážané mäso obalené ovsenou múkou, fašírky- do nich nemusíš pridať ani vajce ani sacharidy. Tieto jedlá vydržia do obedu, hlavne ak vopred v noci v pár umelohmotných fľašiach zmrazíš vodu, ktoré potom ráno priložíš v taške k dózam s mäsom. Tí, čo nedržia diétu, si môžu so sebou zobrať aj proteínové tyčinky.

7. Kino

Aj ty by si si niečo dal počas filmu? Žiadny problém.

Mojou obľúbenou pochúťkou je na kolieska nakrájaná mrkva (surová, chutná je aj grilovaná), s mandľami. Toto zvykol chváliť ešte aj môj otec nasledovne „hm, celkom dobré“. No a keď on niečo, čo je zo zeleniny a semien takto pochváli, potom tomu môžeš veriť. Alebo si do malej dózy priprav cesnakovo-jogurtový dressing a zober si so sebou k tomu surovú zeleninu.

Tí, čo nedržia diétu, môžu pokojne jesť semená olejnín, alebo naklíčené proso. Aj tieto pochúťky nám vydržia až do konca filmu.

Zdravý snack

8. Domáca party

Ak si zadobre s majiteľom, potom môžeš pokojne povedať, čo jesť môžeš a čo jesť nemôžeš. Ak ale pripravuje vážnejšiu hostinu, dokáže sa vopred pripraviť a zohľadniť tvoju prosbu. Mimochodom čo sa týka jedál, môžeš sa pripraviť podobne aj ty, a to tak, ako pri predošlých príkladoch. Napríklad miesto zemiačikov si môžeš zobrať proso. Obzvlášť chutná je oriešková verzia. Dobrým nápadom aj pri tejto voľbe môže byť dressing, len aby ti ho potom nezjedli ostatní.

Vždy je ľahšie nájsť si voľajakú výhovorku, než hľadať riešenie. Prečo by si ale mal voliť horšiu cestu, keď máš na dosah aj dobrú?