Späť

5 najlepších receptov na diétne lievance

Pridané: 17.12.2019 13:33:47 Počet zobrazení: 292

S týmito 5 receptami na diétne lievance sa nemusíte vzdávať radosti z dobrého jedla. Chutné, ľahké a fit. Čo viac si priať?

lievance

Lievance sú obľúbeným jedlom nás všetkých. Rýchlo sa pripravujú a sú chutné. Našťastie, v súčasnosti máme k dispozícii aj také recepty a nápady, ktoré z nich robia skutočne zdravé jedlo, vhodné do každej diéty. Už ich nemusíte hľadať po internete, my vám ukážeme tých päť najlepších receptov na zdravé lievance pre každého!

Lievance sú pre všetkých: pripravte si ich podľa vašich chutí

Kto by ich nemal rád? Môžete ich mať na raňajky, na obed či dokonca podávať ako dezert. Pripravíte ich na slano či na sladko. Navyše na ich prípravu sú potrebné suroviny, ktoré všetci máme doma. Avšak vlna zdravého životného štýlu odsúdila lievance medzi nevhodné jedlá a mnohí ich prestali jesť. Biela múka, biely cukor, nekvalitný olej na vyprážanie. To veru nie sú fitness suroviny.

Všetky sa však dajú nahradiť vhodnejšími prísadami tak, aby si lievance zachovali charakteristickú štruktúru. V prípade, ak trpíte alergiami a intoleranciami, môžete namiesto pšeničnej múky použiť bezlepkovú, mlieko môžete nahradiť rastlinným nápojom, a vajcia vymeniť za chia gél.

Lievance sa od tradičných palaciniek líšia najmä tvarom. Sú hrubšie, menšie a majú nadýchané cesto. V angličtine by sme ich nazvali, že sú viac „fluffy". Štruktúra alá obláčik sa najčastejšie docieli vyšľahaním bielok, pridaním prášku do pečiva alebo kombináciou oboch.

5 chutných receptov na fit lievance

Keď už vieme, čo sú lievance zač, pustime sa do ich prípravy!

Pohánkové americké lievance

Obsah: vegánske, bez cukru, bez lepku

Ingrediencie

  • 125 g pohánkovej múky
  • ½ čl prášku do pečiva
  • ½ čl sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 pl citrónovej šťavy
  • ½ čl soli
  • 1 šálka rastlinného mlieka
  • 2 pl javorového sirupu
  • 1 pl jemného mandľového masla
  • 0,5 dcl oleja

Suché suroviny (múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ) si zmiešame. V druhej miske si zmiešame mokré suroviny (rastlinné mlieko, šťava z citrónu, javorový sirup, mandľové maslo). Mokré suroviny dôkladne vyšľaháme metličkou, aby v zmesi neostali kúsky mandľového masla. Prelejeme mokré suroviny do suchých a vymiešame do jednotnej zmesi. Panvicu vyhrejeme, potrieme 1 PL oleja a pomocou lyžice po nej rozmiestnime krúžky lievancového cesta. Lievance necháme piecť, kým sa na povrchu nevytvorí niekoľko bubliniek a nepopraskajú. Následne ich jemne obrátime a pečieme, kým nie sú aj z druhej strany zlatohnedé.

Odporúčaný topping: javorový sirup, sezónne ovocie, mandľové maslo

Proteínové ovsené lievance

Obsah: mlieko, lepok, vajcia, bez cukru, bielkovinové, celozrnné

Ingrediencie

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1 banán
  • 2 vajcia
  • ½ šálky vaječných bielkov
  • 4 čl prášku do pečiva
  • štipka soli
  • štipka škorice
  • 1-2 odmerky vanilkového proteínového prášku Iso Whey Zero 
  • 2 pl mletých ľanových semiačok
  • kúsky horkej čokolády
  • kokosový tuk či maslo na potretie panvice

Všetky suroviny vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme. Na strednú teplotu zahrejeme kvalitnú, nelepivú panvicu. Pridáme tuk a pomocou lyžice pridávame malé krúžky cesta, posypeme čokoládou. Keď okraje lievancov začnú byť zlaté (2-3 minúty) prevrátime a pečieme ďalšie 2 minúty.

Odporúčaný topping: arašidové maslo, čokoládové lupienky

spenatove palacinky

Zelené špenátové lievance

Obsah: vajcia (aj variant bez vajec), mlieko (aj variant s rastlinným), bez cukru, celozrnné

Ingrediencie

  • 100g čerstvého špenátu
  • 125g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 vajce ( alebo chia gélu, pozri recept)
  • 200 ml mlieko (môže byť aj rastlinné)
  • 1 pl slnečnicového oleja (plus extra na vyprážanie)
  • štipka soli
  • štipka muškátového orieška

Špenátové lístky umyjeme a na panvici ohrejeme kým nezmäknú.

Príprava chia gélu: 1 pl chia semienok najemno rozomelieme, zalejeme 3 pl vody a necháme 15 min napučať.

Do mixéra vložíme špenát a pulzujeme, kým špenát nie je úplne rozdrobený. Pridáme zvyšné suroviny: múku, prášok do pečiva, vajce alebo chia gél, mlieko, olej, soľ, muškátový oriešok. Mixujeme do homogénnej zmesi.

Panvicu ohrejeme na strednú teplotu, potrieme olejom a dávkujeme lievance. Pečieme zhruba 3 minúty z každej strany.

Odporúčaný topping: kyslá smotana s bryndzou (180 g kyslej smotany dôkladne vymiešame s 125g bryndze)

Citrónovo makové lievance

Obsah: nízkotučné, bez cukru

Ingrediencie

  • 135g bielej špaldovej múky
  • 1 pl maku
  • 1 čl prášku do pečiva
  • ½ sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 ½ pl čerstvej, strúhanej citrónovej kôry
  • 1 čl roztopeného masla/kokosového masla
  • 1 vaječný bielok
  • 1 čl javorového sirupu
  • 1 ½ čl vanilkového extraktu
  • 60g gréckeho jogurtu
  • 120ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 60 ml mlieka
  • 30 ml vody

V miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, citrónovú kôru. V druhej miske metličkou vymiešame bielko, maslo, sirup, vanilkový extrakt. Pridáme grécky jogurt a dôkladne vyšľaháme, aby neostali hrudky. Potom prilejeme citrónovú šťavu, mlieko a zamiešame. Po tretinách pridávame suchú zmes a podľa potreby pridávame po lyžiciach vodu.

Nelepivú panvicu postriekame olejom v spreji. Ohrejeme na strednú teplotu a pridávame kopčeky lievancov, zhruba 2 pl cesta na jeden lievanec. Necháme piecť 2-3 minúty, kým nevidíme, že okraje sú už pevné. Obracačkou ich jemne obrátime a pečieme zhruba 1-2 minúty.

Odporúčaný topping: 18 g erythritolu a 1-2 pl citrónovej šťavy vymiešame do jemného gélu, dáme ho do cukrárenského vrecka a ozdobíme lievance

Vegánske mrkvové lievance

Obsah: vegánske, bez cukru

Ingrediencie

  • 1 ½ šálky biela špaldová múka
  • 2 čl prášku do pečiva
  • 2 čl škorice
  • ½ čl muškátového orieška
  • ¼ čl mletého zázvoru
  • ¾ šálky kokosového mlieka z konzervy
  • ¾ kokosového alebo iného rastlinného mlieka
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 šálka najemno nastrúhanej mrkvy
  • hrozienka

V miske si zmiešame suché suroviny. V inej miske vymiešame kokosové mlieko z konzervy, mlieko, javorový sirup a vanilkový extrakt. Obe zmesi spojíme a zmiešame do homogénneho cesta. Pridáme mrkvu a podľa chuti aj hrozienka. Vypracujeme cesto, ktoré lyžicou dávkujeme na nepriľnavú panvicu potretú olejom. Pečieme na strednej teplote, zhruba 4 minúty z jednej strany. Keď popraskajú bublinky a lievance sú dostatočne pevné, tak ich obrátime. Necháme ich piecť asi 2 - 3 minúty z druhej strany.

Odporúčaný topping: posekané vlašské orechy, hrozienka a kešu maslo

palacinky

TIP!

Ušetrite teraz čas a pripravte si proteínové lievance od BiotechUSA! Vysoký obsah bielkovín obsiahnutý v Protein Gusto palacinkách prispieva k rastu a udržaniu svalovej hmoty počas tréningu, redukčnej diéty a počas každodenného života. Jedna porcia obsahuje iba 150 kalórií. Tiež sú odporúčané pre tých, ktorí trpia gluténovou intoleranciou (celiakia) pretože sú bez gluténu a bez pridaného cukru.

Odmeňte sa

Zdravý životný štýl so sebou prináša množstvo obmedzení. Mnohí preto od neho rýchlo upustia a vrátia sa späť k svojim pohodlným stereotypom. Aby ste vo svojom snažení vydržali, váš jedálniček ako aj každodenný život, by mali byť pestré a zábavné. Neverte tomu, že zdravé a chutné jedlo je náročne na prípravu, je drahé a bez chuti. Naopak, dajte šancu vašim obľúbeným jedlám, upravte si ich podľa vlastných fitness cieľov, bavte sa pri tom a odmeňte sa! Zaslúžite si to.

Košík

turn-arrow  UPOZORNENIE
V prípade, že na výrobku nie
je priamo nalepená etiketa
v slovenskom jazyku, slovenskú etiketu nájdete po odlepení pôvodnej etikety v mieste označenom symbolom. 

Sprievodca proteínmi